Disini saya share resepinya hehe
Mula-mula p giant cari bahan-bahan ini
2 tin susu cair
3 biji telur
4 sudu besar gula ( boleh tambah jika suka lebih manis)
1 sudu teh vanillla
100 g kismis
2 sudu besar mentega
Cara membuatnya
1. Potong kecil-kecil roti keping dan letak di dalam mangkuk pembakar.
SAYA MENCUBA MENGUBAHNYA DENGAN MENAMBAHKAN DEDADU NENAS HEHEHEHE
2. Satukan telur. gula dan essen vanilla. kacau hingga rata. Tuang susu cair kedalam adunan telur tadi dan kacau hingga gula larut.
3. Masukkan butter kedalam mangkuk pembakar yang berisi roti. Ratakan mentega tadi pada roti dengan menggunakan sudu.
4. Taburkan pula dengan kismis dan last tuangkan adunan susu dan telur ke atas roti. Rendam roti ke dalam susu hingga rata dan bolehlah di bakar atau di kukus. Bakar dalam oven 150 darjah celcius selama 30 -40 minit.
5. Hidangkan dengan kuah/sos kastad dan puri buah-buahan.
Resepi Sos Kastad
2 cawan susu cair
1 sudu makan tepung kastad atau tepung jagung( di larutkan dengan sedikit air.)
2 sudu makan gula
Cara membuatnya
**Satukan semua bahan dalam periuk dengan api perlahan. Kacau hingga kuah dah mula pekat. Sejukkan dan boleh di hidangkan.
Abah, mak adik-adik menyukainya... sekarang saya merancang untuk menjual pula hehehe
agak2 boleh laku tak??
- smile-
No comments:
Post a Comment